Vanaf 14 september zijn alle openingsuren gewijzigd vanwege Corona. Iedere zwemmer krijgt een persoonlijke e-mail met zijn/haar trainingsdagen en uren.

Klik hier voor een schematische voorstelling van de trainingsuren.

Inleiding zwemschool

Onze club is een zwemclub gericht op competitie. Om kinderen al vanaf jonge leeftijd een goede basis aan te leren, hebben we een eigen zwemschool. Het doel hiervan is uw kind op een fijne en veilige manier verschillende basis vaardigheden en zwemtechnieken aan te leren. Hiervoor baseren we ons op de leerlijnen van de Vlaamse Zwemfederatie (VZF). Op een gestructureerde manier leren  wij uw kind de door VZF voorgeschreven vaardigheden en zwemstijlen aan. Na het doorlopen van de verschillende groepen binnen de zwemschool is er al een mooie basis van vrije slag en rugslag gelegd.

In de groepen van sportzwemmen die hierop volgen wordt er verder gesleuteld aan de verfijning van deze zwemstijlen en wordt ook schoolslag aangeleerd. Nadien volgen nog starten en keerpunten. Zodra ze dit allemaal onder de knie hebben kunnen ze al aan wedstrijden deelnemen. Als 4e en laatste zwemstijl volgt nog de vlinderslag.

Denk je dat dit iets is voor uw zoon of dochter neem dan zeker eens een kijkje bij de werking van de verschillende groepen van onze zwemschool. Hier hebben we een opsplitsing gemaakt tussen het gedeelte algemene watergewenning en de eigenlijke zwemschool waar een mooie basis gelegd wordt voor het aanleren van de verschillende zwemstijlen.

Doel zwemschool

Elk kind is  verschillend en heeft soms iets meer tijd nodig om een nieuwe vaardigheid te verwerven. Daarom streven wij er naar om uw kind na een maximum van 2 reeksen van 10 lessen in dezelfde groep te laten doorstromen naar een volgende. Uitgaande van het feit dat oefening kunst baart is een regelmatige aanwezigheid daarom vereist om het gewenste doel te bereiken.

Na het succesvol beëindigen van een reeks voorzien wij een diploma voor uw kind.

Groepen

Algemene watergewenning

Eendjes (gele badmutsen)

In deze groep wordt de basis gelegd om op een speelse manier waterangst te overwinnen. We leren hier hoe we ons door het water kunnen verplaatsen en ook aquatisch ademen. Als startvereiste verwachten wij dat uw kind zonder angst in het water springt.

Op het einde van deze reeks durven we inspringen zonder hulp, voorwerpen van de bodem rapen, hoofd vlot in het water stoppen,  verplaatsen we ons in verschillende richtingen in het kleine bad. Ook gaan we met ondersteuning op buik met ons hoofdje in het water en op rug liggen. We laten ons zo een 5 tellen verder begeleiden.

Zeepaardjes (paarse badmutsen)

Onze zeepaardjes leren statisch drijven op buik en rug. Op regelmatige basis trekken wij naar het ondiepe gedeelte van het competitie bad om een ander gevoel van drijven te ervaren.

Op het einde van de lessenreeks verwachten onze lesgevers van de kinderen dat zij zelfstandig kunnen drijven op buik waarbij ze aquatisch ademen en eveneens drijven op rug. Een mooie ligging is voor verdere doorstroming heel cruciaal en daarom verwachten wij een correcte vormspanning. In het ondiepe gedeelte van het grote bad dalen wij af via trapje tot op de bodem.

Zwemschool

Zeesterren (oranje badmutsen)

Na het statisch drijven wordt het tijd voor wat meer actie. In deze lessenreeks leren we dynamisch drijven. Hierbij maken we gebruik van onze benen. Dit zowel op buik als rug. Net zoals in de vorige groep blijven we hier inzetten op een correcte vormspanning en aquatisch ademen. We laten de kinderen al eens kennismaken met de armbeweging rugslag.

De zwemmertjes zijn klaar voor de volgende groep als ze zich  in mooie pijl met gestrekte benen, ballerina voeten, correcte ademhaling en beenslag  kunnen verplaatsen. Ze gaan drijvend van buikligging naar rugligging en drijven door een hoepel.

Kikkers (groene badmutsen)

Onze kikkers zijn klaar om een eerste echte zwemstijl aan te leren. Als eerste beginnen we met rugslag. Een belangrijke reden hiervan is dat dit een slag is die een lange tijd kan worden volgehouden. Door de horizontale ligging in het water is er weinig of geen energieverlies en kan er perfect geademd worden.  Om de groep te verlaten als volleerde kikker hebben onze zwemmers voldoende ervaring met de arm- en beenbeweging van de rugslag. Als initiatie worden de voor- en achterwaartse tuimeling aangeleerd net zoals de ademhaling voor crawl.

Visjes (rode badmutsen)

Dit is de laatste groep van de zwemschool alvorens uw zoon of dochter klaar is om door te stromen naar Paco 1. Onze lesgevers bij de visjes brengen met veel passie de beginselen bij om een volleerde crawl zwemmer te worden. De borstcrawl is de meest natuurlijke slag die we kennen en leunt heel sterk aan bij die andere natuurlijke beweging, het stappen.  In deze zwemstijl kunnen we,  eens we deze goed beheersen,  snelle tijden behalen.

De soepele beenbeweging die we reeds hebben aangeleerd worden nu vergezeld van de zijdelingse ademhaling.  Het brevet van visje kan met trots worden overhandigd als we dit alles samen met een  mooie soepele armbeweging kunnen toepassen.  Net zoals in de voorgaande groepen blijft een correcte vormspanning heel belangrijk. Als toemaatje krijgen zij ook de beginselen van duiken voorgeschoteld.